Preventivni

PROGRAM ZA DECU

Baby gimnastika

Title:

Description:

načini postupanja sa bebom
Baby gimnastika

Od rođenja do trećeg meseca života beba je veoma nestabilna na podlozi naročito kad leži na leđima. Često se trza I izvija u stranu ili u nazad.

Ukoliko se budete pridržavali ovih uputstava uz bebi gimnastiku, puno možete da pomognete u stimulaciji razvoja motorike vaše bebe.

Budimo u kontaktu

Konsultujte naše stručnjake

Ukoliko imate pitanja, nedoumice u vezi fizijatrijskih problema, slobodno nas kontaktirajte..


PITAJTE NAS


Tokom prva tri meseca primenjujte i  sledeće vežbice: 

 1. Masirajte vašu bebu blagim pokretima. Zadržite se na šakama i stopalima.
  Pokrećite ruke i noge blago u svim zglobovima.  Savijte kolena ka trbuščiću i obuhvatite ih sa rukicama. Blago je okrenite na bok.
 2. Pravite kružne pokrete u kukovima: primaknite kolena ka trbuščiću,potom raširite nogice u kukovima pa ih ispravite. Ove pokrete možete praviti istovremeno sa obe nogice. Ukoliko vežbate samo sa jednom nogom fiksirajte karlicu sa vašom slobodnom rukom. Ova vežba pomaže u formiranju glavice butne kosti i zgloba kuka.

Posle drugog meseca

 1. Da bi ojačala mišiće vrata podižite joj gornji deo tela sa boka pridržavanjem za oba ramena. Guza je oslonjena na podlogu. Beba treba da uključi bočne, i prednje mišiće vrata uz malo okretanje glavice ka podlozi.
 2. Stavite bebu na stomak. Učvrstite joj podlaktice na podlozi skupljene uz telo kako bi uključila ramenolopatične mišiće i mišiće nadlaktice.
 3. Beba do mesec dana uglavnom ne drži glavicu. Okreće se sa jednog na drugi obraz braneći se reflesnom radnjom.
 4. Beba sa 2 meseca počinje da kratkotrajno kontroliše glavicu u središnjoj linijni posmatrajući okolinu. Podmetnite joj rolnu peškira ispod grudi sa rukama ispred i pokažite igračku.
 5. Beba od 3 meseca mora da bude stabilna na podlakticama i stomaku. Glava je podignuta u ravni sa telom, postavljena centralno. Karlica je spuštena na podlozi. Nogice se slobodno kreću bez kočenja.

Bebu nikada nemojte povlačiti za ruke misleći da tako vežbate držanje glave, jer na taj način možete naglasiti pojačano zapadanje glavice i izvijanje trupa.

Važan savet po izlasku iz porodilišta

 1. Ukoliko su kod vaše bebe primećeni  deformiteti ekstremiteta ili krivošija zbog lošeg položaja tokom trudnoće dete se uključuje u tretman praktično od rođenja počev od korektivnih položaja do određenih postupaka koje odredi nadležni lekar (ortoped,fizijatar))

VEŽBE UVEK ODREĐUJE FIZIJATAR

 1. Ako je slomljena ključna kost i povređen nerv ruke javite se fizijatru u drugoj nedelji života bebe kada ključna kost zaraste.
 2. Ako se posle rodjenja vodi kao rizična beba zbog patnje tokom trudnoće ili porođaja javite se pedijatru kako bi vas uputio na neophodne preglede i nakon otpusta iz porodilišta.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Obavezna polja su označena *


Zakažite pregled

Pozovite nas i
zakažite pregled

Pregled možete zakazati svakog radnog dana od 08h – 18h
na telefone: 021/ 401 080 i +381 63 509180,
na mejl ordws@yahoo.com
ili svratite do nas u Todora Jovanovića Toze 13
Novi Sad, Srbija.

ZAKAŽITE PREGLED

dr stejin ordinacija

Specijalistička fizijatrijska ordinacija
za decu i odrasle “WS“

Sva prava zadržana ordinacija “WS”Sva prava zadržana ordinacija “WS”