STANDARD ZA LEČENJE SKOLIOZE

SCHROTH CONCEPT

Lečenje skolioze – Schroth concept

Title:

Description:

STANDARD ZA LEČENJE SKOLIOZE
SCHROTH CONCEPT

Schroth Concept je priznat kao najpotpunija metoda procena skolioze , klasifikacije i načina vežbanja prema klasifikaciji.
Nastala je u Nemačkoj 1920-te godine. Ime je dobila po autoru Katharini Schroth (1894-1985) koja je i sama imala skoliozu te je na sebi osetila problem I postavila osnove funkcionalne dijagnostike , terapije koju su njeni sledbenici razradili.

Metoda je postala standard ne hiruške terapije skolioze u Nemačkoj. Podržana je od državnog sistema zdravstvenog osiguranja. Ortopedi I hirurzi rutinski upućuju pacijente na terapiju Schroth vežbama.

Budimo u kontaktu

Konsultujte naše stručnjake

Ukoliko imate pitanja, nedoumice u vezi fizijatrijskih problema, slobodno nas kontaktirajte..


PITAJTE NAS

Schroth koncept se sprovodi u ASKLEPIOS KATHARINA SCHROTH KLINIK ( BAD SOBERNHAEM, NEMAČKA). Pored stacionarne rehabilitacije pacijenata sa skoliozom, na Klinici se vrše edukacije terapeuta iz celeEvrope. Edukacija za Schroth terapeute se sprovodi u Nemačkoj I Španiji.

Sertifikovani terapeuti pružaju ovaj  vid terapije širom Evrope, SAD-a, i delovima Srednjeg istoka.


 • Šta je cilj metode dijagnostike I vežbi po Katarini Schroth?
 • Šta je glavni zadatak primene metode?
 • Na koji način se vežbe sprovode?
 • U kom uzrastu se počinje sa primenom vežbi po Katarini Schroth?
Šta je cilj metode dijagnostike I vežbi po Katarini Schroth?
 • sprečavanje progresije krivina i korekcija istih kako bi se izbegla hirurška intervencija.
 • poboljšanje kapaciteta pluća i smanjenje bola usled nastale krivine.
Šta je glavni zadatak primene metode?
 • Analizom deformiteta vrši se uočavanje(detekcija) tipičnih skoliotičnih karakteristika da bi kroz određeni ciljani sistem trodimenzionalnih vežbi doveli pacijenta do postizanja statičko – dinamičke posturalne kontrole i stabilnosti a samim tim što normalnijeg stava tela.
Na koji način se vežbe sprovode?

Tretmani mogu biti individualni I grupni.

 • Kroz INDIVIDUALNI  tretman pacijent se obučava da postane svestan svog lošeg, skoliotičnog držanja ,da sprovođenjem specifičnih vežbi postigne autoelongaciju (istezanje-), autokorekciju segmenata tela I stabilizaciju kičmenog stuba uz vizuelni biofidback(posmatranjem sebe u ogledalima sa tri strane) .
 • Uz sprovođenje vežbi izuzetno je važna obuka derotacionoj tehnici disanja u skladu sa Schroth principima.

Tek kada su u potpunosti obučeni, pacijenti se mogu uključiti na vežbe u manjim grupama pod kontrolom terapeuta.

Postignuti rezultati u mnogome zavise od spremnosti pacijenata da sprovedu program vežbi kod kuće i da naučene korekcije stave tela primene tokom svakodnevnih aktivnosti.

Klinički je dokazano da svakodnevne vežbe po Schrot metodi u trajanju od 30 -120 minuta dnevno(individualno određeno), inhibiraju mehaničke sile, koje nastaju usled lošeg držanja i gravitacije, a koje bi inače vremenom dovele do daljeg povećanja krivine , čak i nakon završenog rasta.

U kom uzrastu se počinje sa primenom vežbi po Katarini Schroth?
 • U naprednom svetu je prihvaćen princip da se skolioze rane dečje dobi ( do 7-8 godina) tretiraju refleksostimulacijom po Vojti,
 • Kod skolioze nastalih od 8-9g, u pubertetsko – adolescentnom I kasnijem uzrastu se primenjuje metoda Katarine Schroth.

Klasifikacija skolioza

U početku je osnovna klasifikacija skolioza bila jednostavna. Sadržala je tzv. grupu sa tri i sa četiri krivine, od kojih se prva odnosila na slučajeve skolioza sa jednom strukturalnom i dve kompenzatorne krivine, dok je druga obuhvatala skolioze sa dve strukturalne i dve kompenzatorne krivine.

Od velikog značaja za razumevanje ove klasifikacije je dole prikazana šema (slika br.1 i slika br.2), gde se jasno vidi kako različiti segmenti trupa menjaju oblik iz pravougaonog u klinasti, pomeraju se u stranu (suprotno jedan u odnosu na drugi) i rotiraju.


Pre vežbi

SCHROTH CONCEPT

Nakon 2.5 meseca

SCHROTH CONCEPT

Pre vežbi

SCHROTH CONCEPT

Nakon 2.5 meseca

SCHROTH CONCEPT

Osim ove podele, ono što se po prvi put pojavljuje u fizioterapiji skolioza je rotaciono disanje, koje je takođe osmislila K. Schroth. Ono uz prethodno postignutu auto-elongaciju(istezanje) trupa i korekciju u frontalnoj ravni dovodi do detorzije delova trupa.

Još jedna bitna karakteristika ove metode je i to da se jačanje muskulature nikada ne radi izolovano, po grupama mišića (recimo prvo trbušnjaci, pa leđni mišići i sl.) jer je u tom slučaju nemoguće postići maksimalnu korekciju deformiteta.

Dakle, cilj je prvo postići što bolju korekciju, pa tek onda aktivirati muskulaturu i na taj način, održavajući korekciju, stabilizovati stanje mišićnom tenzijom.

Vežbama se takođe postiže i promena posturalne šeme u mozgu. Naime, pacijent sa skoliozom se lepo oseća u svom skoliotičnom položaju, dok mu je nelagodno da zadržava korektivni položaj.

Cilj Schroth metode je da pacijent postane svestan i sposoban da prepozna skoliotično držanje i da čak počne nelagodno da smenjuje lagodnim osećajem.
Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Obavezna polja su označena *


Zakažite pregled

Pozovite nas i
zakažite pregled

Pregled možete zakazati svakog radnog dana od 08h – 18h
na telefone: 021/ 401 080 i +381 63 509180,
na mejl ordws@yahoo.com
ili svratite do nas u Todora Jovanovića Toze 13
Novi Sad, Srbija.

ZAKAŽITE PREGLED

dr stejin ordinacija

Specijalistička fizijatrijska ordinacija
za decu i odrasle “WS“

Sva prava zadržana ordinacija “WS”Sva prava zadržana ordinacija “WS”