Preventivni

PROGRAM ZA DECU

Normalni motorni razvoj bebe

Title:

Description:

Normalni motorni razvoj bebe u prvoj godini života
na čega treba obratiti pažnju?

Stimulacija razvoja motoričkih aktivnosti kroz bebi gimnastiku.

Budimo u kontaktu

Konsultujte naše stručnjake

Ukoliko imate pitanja, nedoumice u vezi fizijatrijskih problema, slobodno nas kontaktirajte..


PITAJTE NAS


Normalan motorni razvoj bebe do 4. meseca


 • Novorođena beba
 • Sa mesec dana
 • Sa 2 meseca
 • Sa 3 meseca
Novorođena beba

Na leđima drži glavu okrenutu na jednu stranu, lako je iskrivljena i nestabilna Na nadražaj reaguje plašljivo, celim telom. Ponekad kad zaplače se izvije na jednu stranu ili u nazad. Šakice su čvrsto stisnute. Na trzaj se otvaraju naglo uz širenje ruku.

Na stomaku je u savijenom položaju. Glava je ne podlozi, okrenuta na jednu stranu, ruke savijene pored tela, šakice zatvorene blizu lica.

Na momenat podigne glavicu i okrene je na drugu stranu. Karlica je u vazduhu. Snažno se koprca. Prsti stopala su savijeni

Sa mesec dana

Na leđima  i dalje reaguje plašljivo uz pokušaj držanja glave u središnjoj liniji u  želji da  pogledom fiksira roditelje. Šakice su labavije stisnute u pesnicu otvaraju se na trzaj.

Čini vam se kao da se smeška. To je »anđeoski osmeh«

Na stomaku kratkotrajno ukošeno podiže glavicu. Ruke su i dalje savijene pored tela šake mogu biti otvorene ili labavije zatvorene.

Savet:

 • Primenjujte »baby handling« postupke kako biste od prvog dana pravilno stimulisali Vašu bebu u razvoju motornih funkcija

Pažljivim posmatranjem svoje bebe roditelj mora da nauči da prepozna prve znake odstupanja od normalnog razvoja i da se obrati za pomoć lekaru koji se bavi razvojnim problemima dece bilo da je to pedijatar, dečji neurolog ili fizijatar.

Ukoliko se na vreme ne otkriju prvi znaci funkcionalne može doći do usporenog ili ometenog motornog razvoja praćeno poremećajem koordinacije udruženim sa povišenim ili sniženim mišićnim tonusom.

Kada u prvom mesecu života bebe  treba da se zabrinete i potražite savet pedijatra?

 1. ako se beba preterano čvrsta
 2. jako se trza na najmanji nadražaj, jako izvija telo u nazad ili krivi na jednu stranu,  pojačano zabacuje glavicu
 3. neutešno plače
 4. odupire se na rukice kada je postavite na stomak i »dobro« drži glavu uz izvrtanje na leđa
 5. ako je mlitava i veoma malo pokreće ruke i noge
Sa 2 meseca

Beba je i dalje nesigurna na leđima. Pri pokušaju da okrene glavu i dohvati majku reaguje celim telom ispružajući ruke i noge ispred tela.To je prvi bebin pokušaj hvatanja.

Asimetrični  pokreti ruku i nogu pri okretanju glave »kao mačevaoc« još uvek su prisutni  uz  fiziološke trzajeve koji su sada slabiji.

 • Oko 6-te nedelje se uspostavlja tkz. socijalni kontakt-beba se osmehuje na roditelje.

Na stomaku u želji da vidi predmete duže zadržava glavicu podignutu iznad podloge.Ruke su i dalje pored tela,šake u pesnici,karlica nešto spuštenija.

Savet:

Sa tri meseca mozak počinje da pamti loše pokrete pa je idealan period za prvi  pregled dečjeg fizijatra 6-8 nedelja zivota. Daće Vam korisne savete kako da se bavite vašom bebom i kroz igru stimulišete njen razvoj ali i kako da prepoznate prve znaka odstupanja od urednog razvoja i reagujete na vreme

Sa 3 meseca

Na leđima beba zauzima stabilan, simetričan položaj

Ruke i noge je podigla polusavijene u laktovima i kolenima iznad tela.

Šake su otvorene, palac izvan dlana. Znatiželjno ih posmatra. Prstići šaka se dodiruju iznad lica. Stavlja ih u usta. Nema više trzajeva ili su sasvim blagi na jači nadražaj. Nespretno se koprca. Pasivno prihvata predmete stavljene u šaku i čvrsto ih drži. Nespretno pokušava da ih stavi u usta.

 • Pri povlačenju za ruke kratkotrajno drži glavu u sredini u ravni sa grudnim košem.Mišići vrata su ojačali te uspostavlja kontrolu glave. Napinje mišiče ramena. (Ovo nije vežba nego deo lekarskog pregleda!!!)

Na stomaku oslanja se  na podlaktice pod uglom od 90 st. Šake su otvorene u centralnoj liniji.

Motivisano diže i okreće glavu  koja prati osovinu tela- počinje da se uspravlja.


 • 3 meseca - normalan razvoj
  3 meseca – normalan razvoj

 • hodanje uz zid
  hodanje uz zid

Od 3-4 meseca dete počinje da održava ravnotežu.

Savet

Vežbajte sa vašom bebom

Baby gimnastika – tokom prva tri meseca primenjujte i  sledeće vežbice:

 • Masirajte vašu bebu blagim pokretima. Zadržite se na šakama i stopalima.
 • Pokrećite ruke i noge blago u svim zglobovima.
 • Savijte kolena ka trbuščiću i obuhvatite ih sa rukicama. Blago je okrenite na bok.
 • Pravite kružne pokrete u kukovima: primaknite kolena ka trbuščiću,potom raširite nogice u kukovima pa ih ispravite. Ove pokrete možete praviti istovremeno sa obe nogice.  Ukoliko vežbate samo sa jednom nogom fiksirajte drugu stranu karlice sa vašom slobodnom rukom.

Ova vežba pomaže u formiranju glavice butne kosti i zgloba kuka. 

 

Posle drugog meseca

 • Da bi ojačala mišiće vrata podižite joj gornji deo tela sa boka pridržavanjem za oba ramena. Guza je oslonjena na podlogu. Beba treba da uključi bočne, i prednje mišiće vrata uz malo okretanje glavice ka podlozi.
 • Stavite bebu na stomak. Učvrstite joj podlaktice na podlozi skupljene uz telo kako bi uključila ramenolopatične  mišiće i mišiće nadlaktice

Beba do mesec dana uglavnom ne drži glavicu. Okreće se sa jednog na drugi obraz braneći se reflesnom radnjom.

Beba sa 2 meseca počinje da kratkotrajno kontroliše glavicu u središnjoj liniji posmatrajući okolinu. Podmetnite joj rolnu peškira ispod grudi sa rukama ispred i pokažite igračku.

Beba od 3 meseca mora da bude stabilna na podlakticama i stomaku. Glava je podignuta u ravni sa telom, postavljena centralno. Karlica je  spuštena na podlozi. Nogice se slobodno kreću bez kočenja.

Bebu nikada nemojte povlačiti za ruke misleći da tako vežbate držanje glave, jer na taj način možete naglasiti pojačano zapadanje glavice i izvijanje trupa.

Važan savet po izlasku iz porodilišta

 • Ukoliko su kod vaše bebe primećeni  deformiteti  ekstremiteta ili krivošija zbog lošeg položaja tokom trudnoće dete se uključuje u tretman praktično od rođenja počev od korektivnih položaja do određenih postupaka koje odredi nadležni lekar (ortoped,fizijatar))

VEŽBE UVEK ODREĐUJE FIZIJATAR

 1. Ako je slomljena ključna kost i povređen nerv ruke javite se fizijatru u drugoj nedelji života bebe kada ključna kost zaraste.
 2. Ako se posle rodjenja vodi kao rizična beba zbog patnje tokom trudnoće ili porođaja javite se pedijatru kako bi vas uputio na neophodne preglede i nakon otpusta.

Kada potražiti pomoć lekara?

Ako primetite da vaša beba  sa navršena 3m i pored sprovođenja vežbi pokazuje sledeće znake:

 1. bebina glavica pri podizanju mlitavo visi ili je pojačano zabacuje
 2.  leži iskrivljena na jednu stranu ili u nazad, pojačano se trza
 3. obe ili jedna šaka su  ćvrsto stisnute  u pesnicu
 4. noge su krute ili ukrštene
 5. ako se odguruje o podlogu ispružanjem ruku sa šakama u pesnicama i zabacuje glavicu u nazad  –  izvrće se
 6.  slabo se pokreće
 7. neutešno plače ili tiho ječi
 8. ne prati pogledom, jako je razroka
 9. ne reaguje na zvuk

Sa 4m beba je potpuno stabilna i na ledjima i na stomaku.


Normalan motorni razvoj deteta od 4 – 12 meseci


 • Sa 4m
 • 5m
 • Sa 6m
 • Sa 7m
 • 8-9 meseci
 • 11 meseci
 • 12 meseci
Sa 4m

Na leđima

Telo je potpuno centrirano (prava linija nos-brada-grudna kost-pupak-stidna kost

Povlačenjem za ruke čvrsto drži glavicu koja prednjači ispred gr.koša.Uključuje mišiće ramena i ruku.

Javlja se aktivan hvat celom šakom.Sa iste strane prihvata predmet, posmatra ga i stavlja u usta.Dostiže srednju liniju tela

Na stopalima je prisutan isti pokret hvatanja kao i na šakama.Tare stopala.Noge su u vazduhu savijene u kolenima i kukovima a karlica podignuta od podloge.

Na stomaku Pruža ruku ka predmetu oslanjajući se na drugu podlakticu i karlicu.Telo je podignuto od podloge

Ako je zadirkujete glasno će se  smejati.Celo telo učestvuje u ispoljavanju radosti.

Izgovara kratke piskave glasove klicanja

Savet

 

Vežbajte kroz igru.

 • Stavite je na čvrstu široku podlogu (krevet ili pod).Nudite joj igračku da bi se okrenula na bok.Pomozite joj savijanjem gornje nogice prema trbuhu
 • Sastavljajte joj dlanove i tabane.Povlačite spojene dlanove ka tabanima.Masirajte je i mazite. Nemojte je puno nositi niti oslanjati da sedi.
 • Podignite prvi stepen u kolicima Kratkotrajno je stavite u nosiljku na stomaku uz pridržavanje ako su leđa vaše bebe ćvrsta i dobro drži glavicu

PAŽNJA:

Kada se zabrinuti?

Više ne sme da bude »plašljivo« ni malo,svi pokreti su skladni bez pokreta uvrtanja ruku,šaka i stopala. Koristi podjednako obe ruke.Šake su otvorene, palac van dlana.

U ovom periodu beba« pliva« U 4,5-6m života u želji da dohvati predmet nakratko napravi pokret kao da pliva. Ruke su podignute i savijene, noge i leđa zategnuti.Oslonac je na trbuhu

5m

Na leđima leži stabilno,dodiruje butine i kolena .Trbušni mišići su ojačali.Podiže nogice

Savršen »sedeći stav« u položaju na leđima.Glava je u sredini Trup je ispravljen, noge savijene, ravnoteža na leđima je ostvarena angažovanjem  trbusne muskulature .Hvata igrčku na sredini sa obe ruke.Prinosi je ustima.Prebacuje iz ruke u ruku.

Na stomaku se oslanja na ispružene ruke, otvorene šake podiže grudni koš. Radoznalo posmatra okolinu,često se nagne na jednu stranu pa izgubi ravnotežu .Slobodno hvata predmete jednom rukom oslanjajući se na podlakticu druge.

Savet za vežbe:

 • Nemojte vašu bebu dugo držati u rukama i nosiljci. Potrebna joj je čvrsta podloga  i širok prostor za uvežbavanje oslonca i odupiranja
 • Igrajte se hvatanja.Ponudite joj igračku na sredini iznad gr koša.Dići će obe ruke i dodirivati je.Bočnim hvatom će uzeti igračku i na sredini je prebaciti u drugu ruku
 • Stumulišite bebu da se okreće.Ponudite joj igračku da krene rukom ka njoj.Istovremeno savijte  nogu ka trupu Treba da se okrene na bok ili stomak povlačenjem glavice u napred bez izvijanja tela u nazad.

Od 4,5m do 6m razvojem ukrštenog hvata i sazrevanjem kosih trbušnih mišića se javlja okret sa ledja na stomak.

Sa 6m

Na ledjima hvata svoje podkolenice i stopala povlečeći ih u usta.Lako se okreće na bok i igra se svojim nogama.  Bez izvijanja se okreće na stomak

Svesno i sigurno hvata ponuđenu igračku veličine dlana svim prstima uz širenje palca Hvata je sa druge strane.  Prebacuje je iz ruke u ruku, posmatra i stavlja u usta.

Na stomaku Oslanja se na ispružene ruke i širom otvorene šake.Glava i grudni koš su podignuti visoko iznad podloge.

Kičma je u vidu ravnomernog luka od potiljka do pregiba guze.

Karlica i butine naležu na podlogu.Noge su raširene, podkolenice savijene i podignute u vazduh.

Savet za vežbe:

 • Nemojte vašu bebu stavljati da sedi ukoliko se nije sama podigla ili ako se postavljanjem da sedi ne zadržava sa  ravnim leđima i dobrom ravnotežom.Nemojte je ućvršćivati jastučićima.

Podstičite je da  kroz igru preko oslonca na lakat i koso sedećeg  dođe do sedećeg položaja.

Statistika je pokazala da zdrave bebe počinju da sede od 6-9m.To je individualna stvar.

 

Potražite pomoć lekara

Ako vaša beba   do 6 og meseca ima

-stisnute pesnice,

-ne poseže za predmetima,

-jedna ruka je aktivnija,

-koči nogice,

-trza se izvija u nazad ili u stranu,

-ne okreće se na stomak

-Ako je mlitava i ne drži dobro glavu, ne oslanja se na podlaktice i ispružene ruke,ne reaguje na zvuk i svetlost ,ima puno pokreta uuvrtanja na šakama i stopalima

Sa 7m

beba  stiče sve kvalitetnije motorne funkcije

Na leđima se zadržava ktratkotrajno.Noge stavlja u usta.Uvratanjem tela prelazi na stomak

Na stomaku se oslanja na šake i butine. Kratkotrajno se postavlja u četvoronožni položaj i ljljuška se.

Od 7-8m na stomaku pruža ruku i hvata na gore uz siguran oslonac na dugoj ruci

Težina tela je na šakama i butinama Nakratko proteže telo do kolena pomerajući se u nazad.

Savet

Nemojte vašu bebu stavljati u dubak.Prerano uspravljanje opterećuje mišiće kičme i karlice, može oštetiti pršljenove i dovesti do nestabilnosti karlice.Remetite joj tok sazrevanja mišića i nerava i razvoj koordinacije. Beba može hodati  na vrhovima prstiju uz napete i skraćene Ahilove tetive koje su posle sklone povredama.

Pustite je da u sledećih par nedelja zauzme i učvrsti četvoronoćni položaj i propuzi.

Podstičite je kroz igru na podu.

8-9 meseci

Od 8-9mbeba uvežbava postignute funkcije i započinje nove. Ne napreduje puno u puzanju i hodanju

Sa 8mbeba se okreće oko vlastite osovine sa leđa na stomak i oko osovine pupka

Ne mora samostalno da prelazi u sedeći položaj Postavljanjem se kratkotrajno zadržava. Funkcija samostalnog sedenja sa ravnim leđima i dobrom ravnotežom se javlja između 6 i 9m.

Podupire se na stranu na ispruženu ruku i otvorenu šaku- razvoj balansa

Držanjem ispod pazuha beba u devetom mesecu cupka  odgurujući se sada o celo stopalo. Kukovi su i dalje jasno savijeni

Sigurno se igra sa predmetima, okreće ih i posmatra. Prihvata predmete  ciljanim podizanjem ruke na gore

Fina koordinacija šake je sve bolja.Pri prihvatanju igraćke ispruža prste i palac a manje koristi dlan

Vaša beba se sve više zanima posnatrajući odrasle pri radu.Radosno posmatra sebe u ogledalu.Smeši se,gleda lik u oči-Formira predstavu o sebi.

Beba oko 9 meseca šapuće i rado sluša samo sebe

Savet za vežbe

Pomozite Vašoj bebi da kroz igru podizanjem iz leđnog položaja preko bočnog oslonca jača mišiće trupa neophodne za postavljanje u sedeći položaj.

Podstičite formiranje upora na rukama i postavljanje u četvoronožni položaj preko valjka ili na čvrstoj podlozi.

Sledi sazrevanje karlične muskulature, pojava bauljanja (9m), zauzimanja četvoronožnog, visoko klečećeg i najzad prelazak u vertikalni položaj savijanjem jedne noge osloncem na jedno stopalo uz pridržavanje  i uključivanje karlične muskulature.(10-12m individualno)

.

Samostalno prohodavanje od 10-16m se smatra urednim, individualno od deteta do deteta ukoliko dete nema drugih razvojnih problema i pod redovnom je kontrolom dečjeg lekara.Izuzetne bebe prohodaju sa 9-10m

11 meseci

Beba puzi četvoronoške koordinisano uspešno savlađujući prostor oko sebe- Menja sve položaje kroz koso uvijanje trupa

Pri sedenju više ne gubi ravnotežu.Leđa su ravna glava dobro ućvršćena u središnjoj liniji Saginje se napred i puzi.Svesno se prevrće u sedeći položaj

Podiže uz predmete i hoda u stranu sa punim osloncem na stopalo.  Iz bočnog hoda pored predmete, polako oslobađa jedne ruku okreće se i počinje iskorak uz pridržavanje sa lakom savijanjem kolena. Ako dete držimo za ruke hoda  na širokoj osnovici isturajući karlicu unapred .

Dete je dostiglo veliku spretnost u hvatanju. Razvijen«hvat  kleštom« Uz malo savijen kažiprst i palac hvata najsitnije predmete.

Savet

Ne stavljajte dete u hodalicu.Pustite ga da puzi i samo se podiže u visokoklečeći položaj.Stimulišite ga kroz igru.Faza puzanja je izuzetno važna u razvoju hoda i spretnosti bebe. Ako se preskoči  ne može se kasnije nadoknaditi.

 • Nema potrebe da učite vašu bebu da hoda.Kada  njegovi nervi, mišiči i želja budu spremni za to nećete moći da ga zadržite
12 meseci

Sa 12mse javlja oslonac »šaka-stopalo« tkz.medveđi hod«

-Beba puzi sigurno i brzo. Prelazi preko prepreka, penje se uz stepenice.

Podkolenica i gornji deo stopala zajedno dodiruju pod i grade jednu liniju.

-Javlja se »medveđi hod« -puzanje uz oslonac šaka-stopalo

-Lako prelazi u vertikalni položaj uz iskorak.Veoma brzo hoda bočno pored predmeta, oslobađa ruke.Stopala su na podlozi sa punim osloncem. Stoji samostalno

-Pridržavajem hoda u napred.

Može da napravi nekoliko samostalnih koraka ,loše koordinisano na širokoj osnovici.Ruke su lako raširene ili podignute

-Ako dvanaestomesečno dete hoda kad izgubi ritam lako pada na guzu.Traži pomoć da ustane pružajući ruke ka vama

 

Javite se lekaru

-Ako se podiže na vrhove prstiju sa zategnutim Ahilovim tetivama

Pri prohodavanju bez obzira na uzrast može se javiti deformitet stopala hodoma na spoljašnjoj ili unutrašnjoj ivici.

-Mogu se  javiti  iks ili o noge sa krivljenjem u kolenima .U tom slučaju obratite s dećjem fizijatru ili ortopedu

Savet

Vaša beba je na sve više na nogama.Trebaju joj  cipelice za prohodavanje

Cipele treba da su od prirodnih materijala, savitljivog đona sa mekim uloškom,duboke preko zgloba,čvrste priljubljene uz nogu. Prednja deo treba da je širok kako bi svi prsti imali mesta. Najbolje je da imaju šnir.Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Obavezna polja su označena *


Zakažite pregled

Pozovite nas i
zakažite pregled

Pregled možete zakazati svakog radnog dana od 08h – 18h
na telefone: 021/ 401 080 i +381 63 509180,
na mejl ordws@yahoo.com
ili svratite do nas u Todora Jovanovića Toze 13
Novi Sad, Srbija.

ZAKAŽITE PREGLED

dr stejin ordinacija

Specijalistička fizijatrijska ordinacija
za decu i odrasle “WS“

Sva prava zadržana ordinacija “WS”Sva prava zadržana ordinacija “WS”