Uloga igre u razvoju deteta

igra-1200x688.jpg

Postepenim sazrevanjem tokom prve godine života dete počinje da razvija interesovanje za osobe i predmete iz svoje okoline. Prva funkcija hvata javlja se već sa 3-4meseca kada dodiruje prvu igračku i prinosi je rukama i polako kroz procese sazrevanja stiče uslove za sve finije i kompikovanije motorne radnje.

Tokom prve godine postepeno se vertikalizuje uspostavlje funkciju sedenja, četvoronožnog hoda, puzanja, počinje da prelazi prve prepreke, uspravlja se preko visoko klečećeg u vertikalni položaj. Ovo je najraniji period kada se kroz igru sa detetom na čvrstoj podlozi utiče na sazrevanje nervnomišićnih struktura postižući sve bolju ravnotežu, balans i koordinaciju.

Prohodavanje deteta nastaje nakon niza iskustava stečenim padenjem prevrtanjem, ustajanjem penjanjem uz predmete. Kada se stabilizuje na oba stopala i uspostavi dobru ravnotežu spremno je za uključivanje u igru sa vršnjacima na otvorenom prostoru gde postoji posebna motivacija savlađivanja prepreka u novoj sredini na za to prilagođenim dečjimi gralištima sa različitim sadržajima, počev od igre u pesku u čučećem položaju gde se pored dobre snage mišiča nogu, karlice i trupa kao i spretnosti igre rukama, razvija njihova mašta i konstruktivnost, do igre sa loptom gde stiču preciznost u grubim motornim pokretima i razvoju društvenosti do igre provlačenjem, penjanjem uz prepreke spuštanjem,niz tobogan…..gde stiču predstavu o prostoru.

Sve ovo znatno podstiče koordinaciju i spretnost deteta čime se dobija kvalitetniji mišićni tonus a samim tim kroz vreme rastom i razvojem bolje oblikovanje mišićne mase i koštanih elemenata lokomotornog sistema.

Igrajući se sa roditeljima i vršnjacija na otvorenom prostoru u prijatnoj atmosferi dečjih igrališta koji im pružaju mogućnost zadovoljavanja i daljeg razvoja njihove znatiželje, igrajuži se vežbaju, vežbajući se lepo formiraju. U svetu mašte odrastaju u zdrave , mentalno stabilne ličnosti spremne da prihvate odgovornost odrastanja.


Ostavite komentar

Vaš email neće biti objavljen. Obavezna polja su označena *dr stejin ordinacija

Specijalistička fizijatrijska ordinacija
za decu i odrasle “WS“

Sva prava zadržana ordinacija “WS”Sva prava zadržana ordinacija “WS”